It's a trap

X-wing ütközet napló & egyéb értekezések amatőr szemmel

Ne, ne, csak a Monopolyt ne, gumicukorból van!

2018. november 27. 20:49 - Godgre Mos

games.jpg

A közelgő a Karácsony az apropója, hogy összeszedjem a játékboltok/hipermarketek társas részlegén zavartan téblábolóknak ezt a kis útmutatót. Szerény tapasztalataim birtokában nem lesz túl hosszú a lista, de így talán nem okoz döntési paralízist.

A Győr környéki ismerőseimnek bátran ajánlhatom a SASésKOS társasjátékos szakboltot a Szent István úton, ahol értő eladók segítenek a választásban. És persze van is miből.

Az ajánlott játékok mindegyike elérhető magyarul. Ha kérdésetek támadna bőven találtok forrást a neten, de bátran kereshettek engem is.

Játékok 3-4 főre

A klasszikus családi kategória, több tétel elég koros, de nagyon jól tartják magukat. Még ma is érdemes velük kezdeni.

Catan telepesei - év játéka 1995

A modern társasjátékok a dobókockát már nem vagy csak mellékesen használják. (Simán meg tudnám cáfolni ezt a kijelentésemet, de általában talán igaznak tekinthető.)
A Catan-ban bizony a kocka főszerepet játszik, de a játék eleji okos helyezkedéssel ez nem okoz problémát. Természetesen előfordulhat, hogy a hatoldalú néha nem az átlagot produkálja, azonban többször játszva látni fogjuk, hogy jó játékkal magunk alakítjuk a sorsunkat.

A játék lényege, hogy településeket, utakat építsünk egy szigeten, beszedjük a körülöttük lévő terményeket, ezekből biztosítva a további terjeszkedést. A szabályok egyszerűek, könnyen megjegyezhetők és ha ráunnánk a játékra sokféle kiegészítő fellelhető hozzá.

Rövid ismertető videó

Csak erős idegzetűeknek!

SASésKOS / 8.390 Ft

Az alábbi képen egy régebbi változat látható.

Carcassonne - év játéka 2001

Ez volt az a játék, ami nekünk kapudrog volt a mélyebb, komplexebb játékok felé. Ma már nem játszom vele, de hálásan gondolok rá. Ott porosodik a polcon, meg nem válnék tőle.

A játékosok lapkákból építenek közösen egy birodalmat, közben azon versengve, hogy ki építi a legszebb, legnagyobb várat, a leghosszabb utat, ki arat a legszebb mezőn. A játékot lehet szép lélekkel, de trollkodva is fogyasztani. Amit a társaság eltűr. :)

Többféle változat (Star Wars-os is!) és vagy 10 kiegészítő érhető el belőle.

SASésKOS / 7.590 Ft

Bemutató videó

Ticket to ride Europe (az alapjáték: az év játéka 2004)

Furcsa mód az emberek érthetetlen módon vonzódnak a vasúthoz. Nem a MÁV-hoz, a vasúthoz. Ez a társasjátékokban is megmutatkozik, könnyed és vaskos játékok sora szolgálja a vevők igényeit.

Az kétségtelen, hogy a téma legnépszerűbb tagja (sorozata) a Ticket to ride. A magyarul is megjelent Europe változatot ajánlanám figyelmetekbe. Egyszínű kártyalapokat húzogatva kell vasút hálózatot építeni, közben pedig küldetésben meghatározott városokat összekötni. Figyelni kell a többiekre is, nehogy megépítve azt, elfoglalják a számunkra is fontos szakaszokat. A játék könnyen érthető, közepesen hosszú, az alkatrészek gyönyörűek.

Az ára már 10.000 forint fölé kúszik, de megéri a befektetést.

Bemutató videó

SASésKOS / 12.390 Ft

A mellékelt kép egy a diceandsorcery ismertetőjéből való. Olvassátok el.

Pandemic (év játéka jelölt 2009)

A Pandemic különlegessége, hogy nem egymás ellen, hanem a "gép" ellen játszunk, ugyanis ez egy kooperatív játék. A világban elszabadult 4 halálos vírus, a játékosok feladata, hogy az atlantai központból kiindulva írtsák a vírusokat és kifejlesszék az ellenszereket. A feladatra különböző szakemberek bőrébe bújhatunk, ami kiválasztása erősen befolyásolhatja a játék folyását és egy érdekes módszerrel állíthatjuk a nehézségi fokot is.

Óriási játékélmény! Nemrég megmutattam csak néha játszó barátainak és 4 kört toltunk egymás után, annyira tetszett nekik. Nekem csak az alapjáték van meg, de nagyszerű kiegészítők jelentek meg magyarul.

Ár: ~9.000 Ft

Rövid szabálymagyarázat

Hosszú szabálymagyarázat

Azul - év játéka 2018

Mikor 2017 őszén a srácok hazahozták Essenből és kipróbáltuk a Társasfészekben, tudtam, hogy ez felkerül nálam a polcra. Hamarosan a Gémklub bejelentette, hogy kiadják magyarul, már csak ki kellett várni.

A játékban portugál burkolókat alakítunk, akik a csempe manufaktúrák kínálatából válogatva borítanak be egy falat csodálatos kerámia lapokkal. Igen, ez furán hangzik.

Ez egy erősen absztrakt játék. Jómagam nem szeretem az ilyen típusú játékokat, de ennek a szabályrendszere olyan zseniális, hogy elfeledteti ezt velem. Mindemellett a játék gyönyörű. A csempék szépek, színesek, jó őket megfogni. Lehet lazán és gondolkodva is játszani.

Ár: ~12.000 Ft

Bemutató videó

Five tribes (2014)

Idegenként érkezünk Naqala városába, ahol az ott élő 5 törzset (kasztot) manipulálva, dzsinneket megidézve kell minél nagyobb befolyást szerezni. A játékban sokféleképpen lehet pontot szerezni, ez lehetővé teszi, hogy akár menet közben taktikát váltva is megszerezhessük a győzelmet. Mert előre tervezni nagyon nehéz, folyton változik a játék szituáció és ehhez kell alkalmazkodni. Zseniális. Annak ellenére, hogy ez a "legerősebb" játék a sorban, mégsem bonyolult, könnyen megtanulható. Nagyon kedvenc!

Ár: ~15.000 Ft

Bemutató videó

Szabálymagyarázó videó

 

Játékok 5-8 főre

Ez már a partijáték kategória. Próbáltam a legnépszerűbbeket és a kedvenceket kiválogatni.

Bang! (4-7 fő)

Az egyik legnépszerűbb partijáték, amiben vadnyugati szerepeket veszünk magunkra. Alapvetően a serif és helyettesei harcolnak a banditákkal. Harmadik szereplő a renegát, aki oda húz, ahova az érdekei kívánják. A slussz poén az egészben, hogy a serifén kívül egyik szerep sem ismert, a játékosok cselekedetei fedik fel lassacskán a kilétüket. A nevéből kitalálható, itt bizony a lövöldözésé a főszerep. Pisztolyok, puskák, dinamit.

Több százezer vásárló nem tévedhet.

SASésKOS / 5.890 Ft

Bemutató videó

Fedőnevek - év játéka 2016 (4-8 játékos)

Gyakran előkerül, egyik legkedveltebb partijáték nálunk. A résztvevőket kétfelé osztjuk, majd mindkét csapat választ egy kémfőnököt. Az asztalra felhelyezünk a pakliból 5x5-ös mátrixban 25 szókártyát. Mindkét "főkém" kap egy kódkártyát, ami megmutatja, hogy rá mely szavak vonatkoznak a kirakottak közül.
A k(r)émfőnök feladata, hogy mondjon egy szót és egy számot, amely szám azt jelzi, hogy a kódszó az asztalon hány szóra utal. Akkor hatékony a kém, ha egy szóval 2-3-4 szókártyára is tud utalást tenni. Például, ha hozzánk tartozó szavak: bakancs, London, ókor, barátság, sonka, kormány, madártej, koponya. A kémfőnök mondja: Jézus 3. Vajon mely 3 szóra gondolhatott? Megoldás a cikk végén. :) A csapattársaknak nem lesz könnyű kiválasztani a 25 szóból, hogy melyikekre gondolhatott a főnök. Mi van, ha a szavak között ott van a "kereszt" szó is? Szinte biztos, hogy ráböknek és elbukják a fordulót.

A játék pillanatok alatt feltornászta magát a legjobbak közé a kategóriájában.
Az egyetlen hibája, hogy amíg a kémfőnök gondolkodik a kódszón, addig áll a játék, a többiek iszogatnak, beszélgetnek.

Van képekkel működő és kétszemélyes változata is.

SASésKOS / 5.990 Ft

Bemutató videó

Kódfejtő (4-8 játékos)

A legújabb kedvencünk, sokkal izgalmasabb, feszültebb a játékmenet, mint a Fedőneveknél, alig van holtidő.
Itt is kétfelé osztjuk a csapatot, és kijelölünk egy-egy kódolót csapatonként. Mindkét fél kap egy táblát, rajta 4 szóval, 1-től 4-ig számozva. A kódoló húz egy kódkártyát egy 3 jegyű számmal. A számok a szótáblán lévő szavakra utalnak azok sorszáma szerint. A kódoló mindhárom szóhoz mond egy szót, kifejezést, filmcímet, bármit, amiből a társai ki fogják találni, mely szóra utal a táblán. Példa: a táblán a "kabát", "katasztrófa", "franciakrémes", "varázsló" szavak vannak, a kódoló húzott kártyáján pedig a 341 szám. A kódoló a forradalom, Harry Potter és rendőr szavakat mondja. A csapattagok ezen szavakból okoskodják ki, mely táblán szavakra utalt a kódoló, majd a szavakhoz tartozó számokat lejegyzik a játékhoz adott papírra. A kódoló, ha látja is mit írnak a társai, semmilyen jelzést nem adhat, arra vonatkozólag, hogy amit leírtak az helyes-e. Remélhetőleg a csapatnak a forradalom szóról a franciakrémes (3-as), a Harry Potterről a varázsló (4-es), a rendőr szóról a kabát (fakabát, 1-es) jut eszébe így a helyes 341-et jegyzetelik le.

Ha megvolt, jöhet a következő kör, új kódszámot húz a kódoló és újabb utalásokat tesz ugyanazokra a szavakra.
Ez eddig még nem nagy élmény. Most jön a csavar. Az ellenfél szavait is figyelnünk kell, lejegyzetelni azokat és a hozzájuk tartozó "megoldásokat". A második körtől kezdve a mi csapatunk az ellenfél kódszámára is tippet ad. A játék előrehaladtával egyre több információ áll a rendelkezésünkre, és bizony rájöhetünk az ellenfél kódjára is. Sőt! Ez a játék célja. Ezért a kódolónak úgy kell utalásokat tennie, hogy a saját csapatának egyértelmű legyen, az ellenfelet pedig megzavarja. Ez egyáltalán nem könnyű feladat.

Folytassuk a példát. A kódoló új kódkártyája a 413. A következő utalásokat teszi: mugli, eső, cukrászda. A saját csapata könnyedén megfejti. Az ellenfél a mugli szóra az előző Harry Potter miatt a 4-esben biztos, az elhangzott forradalom szót az esőhöz köti (a '48 március 15-i időjárásra gondolva), a cukrászda szóra azonban tanácstalan, csak tippel. Így a 432 tippet adja. Ebből a kódolónk megkapja a vészjelzést, hogy a 4-es varázsló szónál szagot kapott az ellenfél, rafináltabb utalást kell adni.
ZSENIÁLIS!

SASésKOS / 6.690 Ft

Én ezt megnézvén szerettem bele

Imagine (3-8 játékos)

Ez a játék egy rendkívül egyedi ötletre alapul. Adott egy rakás áttetsző plexi kártya különböző szimbólumokkal. Kapunk egy feladványt, amit ezen jelen összerakásával kell előadnunk. Ugyanis mozgathatjuk is a lapokat.

Ilyen egyszerű. Íme pár példa, az egyik maga a borító:

 

Ár: ~6.000 Ft

Egy nagyon jó demó videó a magyar kiadótól.

Dixit - év játéka 2010 (5-6 játékos)

Úgy látszik az asszociációs partijátékokat kedvelem (kedveljük), mert a Dixit is egy kiemelkedő darabja ezen típusú játékoknak.

A játékosok kapnak 6 darab szürreális, álomszerű képet. Az soron lévő játékos kiválaszt egyet és a képpel lefelé az asztalra teszi és mond hozzá egy kifejezést, ami bármi lehet (szó, mű cím, idézet, szólás, stb.). Eztán a többiek is kiválasztanak egyet a náluk lévő lapokból, ami illik a bemondáshoz és szintén arccal lefelé leteszik. A lapokat megkeverés után felfordítjuk, majd sorba rakjuk. Ezt követően a játékosok - a bemondó kivételével - titkosan megtippelik, hogy melyik kártya volt a bemondóé. A bemondó akkor dolgozott jól, ha van aki el találta, és van aki nem. Az sem jó, ha mindenki rájött - túl egyértelmű volt. De az sem, ha mindenki mellélőtt - túl elvont volt a bemondás.
Talán egy tucat kiegészítő is megjelent már hozzá.

Ár: ~8.000 Ft

Bemutató videó

Perudo

Végül egy laza "kocsmajáték". Mindenkinél csupán egy műanyagpohár és 5 dobókocka. A játékosok gurítanak a pohár segítségével, de ne fedik fel kockákat, csak bekukkantanak a pohár alá. A kezdő játékos tesz egy bemondást, hogy szerinte egy adott kocka eredményből hány darab van összesen a poharak alatt. Például 5 játékos esetén, amikor 25 kocka van játékban elhangzik a "4 darab kettes" tipp. Vélhetőleg a bemondónál van kettes.
A következő játékos 2 dolgot tehet. Vagy nem hiszi el a bemondást, szerinte nincs annyi, Vagy pedig mond egy nagyobb tippet. Akkor nagyobb egy tipp, ha a darabszám nagyobb, vagy azonos darabszámnál a számérték nagyobb.
Például az előbbinél nagyobb a "4 darab ötös" vagy az "5 darab egyes" vagy az "6 darab kettes". De nem nagyobb a "3 darab hatos".
A kör addig megy, amíg valaki nem hiszi el az utolsó bemondást. Ekkor mindenki felfedi a kockáit és megszámoljuk hány darab van a bemondott értékből. Ha valóban nincs annyi mint a tipp, akkor a tippelő egyik kockája kikerül a játékból. Ha pedig volt legalább annyi kocka az értékben, akkor a "hitetlen" veszi ki egy kockáját. Így szépen lassan fogynak a kockák. Találjátok ki, ki nyer?

A játék fűszere, hogy lehet blöffölni. Bemondani olyan értéket, ami nincs is nálunk, aztán egy másik játékos a bemondásával épít rá.
Könnyen tanulható vicces, kis helyet foglal, szalonspiccesen is játszható.

SASésKOS / 7.700 Ft

Játékok 2 főre

Ha nem mindig jön össze a társaság, akkor se a tévét kelljen nézni.

Patchwork

Amint a neve is utal rá, szövetdarabokról szól a játék. Különböző formájú "tetriszszerű" lapokat kell felhúznunk és egy a takaróba beépíteni. A szövetdarabokért gombokkal fizetünk, gombokat pedig olyan szövetdarabokkal szerezhetünk, amin gomb van. A végén az nyer aki a legtöbb gombot gyűjti. A játék nagyon egyszerű, de mégis enged előre tervezni, az ellenfél fejével gondolkozni.
A legjobb kétszemélyes játék az X-wing után.

Ár: ~5.000 Ft

Játszásos videó

Szabályismertető videó

Hanamikoji

Bájos, ártatlan kis játék, amiben gésák kegyeit kell elnyerni. A látszat csal, nagyon klassz agyalós játék. Ha vesztenél, úgy fogod érezni, hogy túljártak az eszeden és követeled a visszavágót.
A szabályokba nem mennék bele, 10 kártyával kell 4 akciót elvégeznünk, szóval nagyon egyszerű. De a legjobb játékok egyszerűek. Nagy kedvencem.

Ár: ~3.500 Ft

Szabályismertető videó

Schotten Totten

Harmadiknak egy lazát ajánlanék. Bár konkrétan ezt a játékot nem ismerem, csak az elődjét (Battle Line), így arról beszélnék. Egy csatatéren kilenc ütközőponton állítunk fel csapatokat. Egy-egy ütközetet az nyer, aki a kártyáiból az erősebb póker alapú kombinációt tudja kirakni. Ez meg van fűszerezve néhány taktikai kártyával.
A szóban forgó játék működése ugyanez, de vidám köntösbe öltöztetve.
Idéznék az alábbi cikkből: "A SCHOTTEN TOTTEN A LÉTEZŐ EGYIK LEGZSENIÁLISABB ÉS LEGIZGALMASABB KÉTFŐS KÁRTYAJÁTÉK A MAGA NEMÉBEN."

SASésKOS / 3.800 Ft

Az alábbi cikk.

Szabályismertető videó

Five Tribes

Gondolhatnád, hogy megzavarodtam, mert ez a játék szerepelt fentebb a 3-4 fős játékok között.
Minden a legnagyobb rendben van. Ez a játék tökéletesen működik 2 fővel. Sőt! A játék alkatrész szinten is fel van erre készítve és olvasható olyan értékelés mely szerint két fővel a legjobb.

Gyerekeknek

Catan Junior

A "nagy" Catan gyerekekre formált, egyszerűsített változata. De vegyük komolyan, ez nem egy tinglitangli ki nevet a végén!

Ár: ~6.000 Ft (gémklub)

Egy rövid leírás

Bemutató videó

Ticket to Ride - Az első utazás

Szintén egy kisöcsi változat. Én magam nem játszottam vele, de az barátaim véleménye és az alábbi linkek alapján merem ajánlani.

Ár: ~9.000 Ft

Szabálymagyarázó videó

Dobble

A játékban kör alakú kártyákon különböző ábrák vannak, úgy kialakítva, hogy bármely két lapon csak és kizárólag egy közös ábra van. A feladat, hogy a középre felcsapott lap és a sajátunk között minél gyorsabban megtaláljuk az azonosat. A gyerekek nagyon ügyesek benne, a felnőtteknek bizony igyekezniük kell, ha partiban akarnak maradni.
Több témaváltozat is elérhető (pl: állatok, Star Wars).

SASésKOS / 3.990 Ft

Játékbemutató videó

 

 

Kódnevek megfejtés:

ókor - no komment, sonka - Húsvét, koponya - az evangéliumok szerint a Golgota-hegyen feszítették meg (Golgota = koponya)

Szólj hozzá!
Címkék: off topic

A bejegyzés trackback címe:

https://itsatrap.blog.hu/api/trackback/id/tr8814387894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása