It's a trap

X-wing ütközet napló & egyéb értekezések amatőr szemmel

FAQ a népnek

2018. január 24. 10:45 - Godgre Mos

Óvatosan kívánj

Hamar megkaptuk a választ az FFG-től. Én személy szerint nem azt amit vártam. A kezdeti értetlenkedés és háborgás elült és továbbra igy úgy szeretem ezt a játékot, mint eddig. Fel is teszek magamra egy Adabtability-t.

Ezen cikket nem óhajtom sehova publikálni, mert nem vagyok benne biztos, hogy mindent jól értelmeztem.

Harpooned!

"When an attack hits a ship (after "Compare Results," before "Deal Damage") with the Harpooned! condition and has 1 or more uncanceled CRIT results, the condition resolves at that time (see "Timing Chart for Performing an Attack" on page 8). Note that this occurs even if those CRIT results are subsequently canceled, as in the case of Twin Laser Turret, Ion Cannon, Jamming Beam, etc, but not if the CRIT results are altered or removed at an earlier step, such as by Heavy Laser Cannon's effect."

Igen, a "cancel"-es lövések aktiválhatják a Harpoon-t, a Heavy Laser első dobása nem. A szó szerinti értelmezés alapján eddig is így tűnt logikusnak. Azonban nem tudom miért kellett a Harpoon-nak további szél a vitorlájába. Nem tetszik ez az állapot. Mára gyakorlatilag csak Harpoon-t érdemes hajóra rakni. A Jumpmasterek-kel a torpedó korszaknak vége, rakétákból esetleg még a Cruise jöhet számításba.

Leebo

"If "Leebo" is dealt a faceup damage card by the I'll Show You the Dark Side Condition, “Leebo” may still use his ability to draw an additional Damage card."

Ez rendben. Ha Leebo megkapta Kylo kondíciós kártyáját, húzhat mellé egy kártyát és választhat.

Prince Xizor

"Prince Xizor’s ability triggers during step 7 of the "Timing Chart for Performing an Attack" on page 8. Prince Xizor counts as being hit by the attack, and the ship that suffers damage from Prince Xizor’s ability is not considered hit by the attack. Any effects that trigger based on whether or not the attack hit (such as Ion Cannon) cannot be prevented by Prince Xizor's ability."

Xizor képessége a Sebzés kiosztás lépésben aktiválódik, azt tudjuk lepasszolni, ami betalál és nem előtte mazsolázzuk ki a csúnyáját. És hiába adtuk le a kulcsot a csatlósnak, találatért járó extra mindenképp Xizort illeti (pl. Ion ágyúból származó ion).

Torani Kulda

"If a ship affected by Torani Kulda's ability has 0 focus and/or evade tokens, it can still choose to remove all of its focus and evade tokens (0, in this case) to avoid suffering damage."

Első olvasásra ez nagyon felbosszantott annak ellenére, hogy eddig is így játszottuk. De elvártam volna a FAQ-tól, hogy úgy módosítja a hatást, hogyha nincs mit elvenni, akkor mindenképp sérül. Mondjuk azzal, hogy a Torani dönti el.
De nézzünk egy kicsit a mélyére, érdemes-e hisztiznem. Gyorsan kijelentem, hogy igen. Ugyanis a képesség azon része, hogy sebet oszt, soha nem lesz használva. Soha ne mond, hogy soha.
Eleve a hatás az összes hajóra vonatkozik a sniper tűzívben, nem csak arra akira lőttünk. Ha valakinek fontosabb a tokenje egy későbbi lövéshez és megengedheti magának a sebzést, az azt fogja választani. Vagy mondjuk Quickdraw, hogy kétszer lőhessen. Ha például sikerül a tokennel felcicomázott Soontir-t célkeresztbe kapnunk, aki további lövésekre számít, lehet hogy benyel egy sérülést, minthogy elhúnyjon módosítók hiányában.
(szarkazmus on) Gondolom az FFG túl erősnek találta, hogy token hiányában mindenképp sérüljön, mert nem szeretnek túltolni semmilyen képességet. (szarkazmus off)
Ez a hajó amúgy sem lesz sokat a versenyasztalon, nem értem miért kellett ebben még jobban megerősíteni.
Megnyugodtam, elfogadtam.

Thweek

"The Mimicked condition provides a ship's printed pilot ability to Thweek. It persists even if the ship to which it is applied would cease to have a pilot ability, such as if is destroyed (which normally voids all of its text) or if it suffers the Injured Pilot damage card.
The Mimicked condition does not grant Thweek any alterations or additions to the printed pilot ability of the ship to which the condition is assigned, such as additional pilot abilities conferred by Upgrades like the IG-2000 Title."

A mimikkel akkor is megtarthatja a szerzett pilóta képességet, ha pilóta megsemmisül vagy elveszti képességét. De nem garantálja annak szerzett pilótaképességét. Ha pl átveszi IG-A tulajdonságát, nem veszi át IG-A IG-C-től az IG-2000 nevesítéssel szerzett képességét.

Jabba the Hutt / Cikatro Vizago

"If a ship uses Cikatro Vizago to replace an Illicit upgrade with an illicit token on it, the token is not transferred to the newly equipped Illicit upgrade."

Ha kicseréljük Vizago-val az illicit kártyát, a Jabbával rápakolt tokenek nem maradnak meg, mennek az eredeti kártyával elfele.

Jan Ors

Az Advanced Optics-os, fókuszos hajó kaphat kitérés tokent.

Lightning Reflexes

"Lightning Reflexes can be used during the maneuver from a SLAM action. If it is used then, however, the stress token is assigned before the ship can perform an action granted by Advanced SLAM."

Használható a SLAM manővernél. Az érte járó stressz tokent előbb megkapjuk, minthogy az esetleges Advanced SLAM-es akciót végrehajthatnánk, ergó nincs akció.

Trajectory Simulator

"Trajectory Simulator can be used only when the ship would drop a bomb via the means printed on an equipped BOMB Upgrade card. It cannot be used while using "Genius" to drop a bomb after performing a maneuver, or in conjunction with any other effects that override the manner in which the bomb is dropped, such as "Crimson Specialist."

A TS csak akkor használható amikor a felszerelt kártya szövege szerint dobjuk le, tehát mozgás előtt. "When you reveal your maneuver dial, you may discard this card to drop..."
Nem használható együtt Dzsinyösszel - hogy a mozgás után bombázzunk - vagy más egyéb hatással ami felülírná ezt a mechanizmust.
Ez nem magyarázat, csak egy kijelentés.
Már régen elérkezett a játék azon állapotába, hogy a különböző hatások - a fejlesztők által nem gondolt, kipróbált - kombinációi ütközzenek egymással, vagy éppen erősítsék egymást. Ilyenkor bizony korrigálni kell. Azt is látjuk, hogy a kiadó csak a legvégső esetben módosít szöveget, inkább ilyen tisztázó leírást mellékel a kártyákhoz. Ezek viszont néha szembemennek a szó szerinti szövegezés logikájával.
A végeredmény mégis üdvözlendő, amennyiben véget vet a Nymranda dominanciának.

Zuckuss

"If Zuckuss is used to reroll 1 or more of the defender's dice, effects that allow the defender to reroll "all" of their dice (such as First Order Vanguard) can still be resolved for as many dice as possible (in this case, those that were not already rerolled)."

Ha Zuckuss-szal újradobatunk védő kockákat, akkor a védő újradobó lehetősége (pl. First Order Vanguard vagy Serissu) csak azon kockákra érvényes, amelyek még nem lettek újradobva. Hiszen kockát újradobni csak egyszer lehet. Tiszta sor.

TLT

Azon hatások, amelyek a "after performing an attack" időpontra hivatkoznak, a két TLT lövés megtörténte után következnek be.

 

És egy kiemelés a kérdezz felelek részből:

"Q: Does launching a bomb or otherwise placing a bomb in the play area count as dropping a bomb?"

Kilőni vagy egyéb módos elhelyezni bombát az ledobásnak számít?

"A: No, and so effects that trigger after dropping a bomb do not occur after launching or otherwise placing a bomb..."

Nem, azon hatások amelyek bomba dobás után indulnak be, nem működnek kilövés vagy egyéb módon történő elhelyezés során.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itsatrap.blog.hu/api/trackback/id/tr2013599447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása