It's a trap

X-wing ütközet napló & egyéb értekezések amatőr szemmel

Frissítő hullám: Scurrg H-6 Bomber lázadva

2017. július 07. 13:58 - Godgre Mos

Az első olyan hajó kiadásokat élem, amit - a magam módján - már értek is. Így nem lett (még) a polcomon C-ROC, de a nyári hullám is elkerülendő? Biztosan mondhatom, hogy nem. Az új hajók a flotta részét fogják képezni. Nézzük az első gondolatokat a használhatóságukról.

Megpróbálom a gyakorlati oldalról megközelíteni - tehát felszerelek egy hajót -, tudván, hogy mindez egyelőre csak okoskodás. Amit admirálisként kitalálok, pilótaként nem biztos, hogy tudom használni.

scurrg.jpg

A lent leírtakat tapasztalat nem támasztja alá. Két Mirandás repüléstől eltekintve bombázóval csak a feleségem által érintkeztem.
Tehát csak saját felelősséggel fogyasztható a tartalom.

Mivel választékosan lehet konfigurálni, szerepek szerint igyekszem helyet találni neki a palettán.

Nomen est omen.

Ha már egyszer bombázó, bombázzunk. Bár már Ádám egyszer szétbombázott Punisher-rel, de úgy érzékelem, hogy a bomba királynője a K-wing, a SLAM és Sabine okán. Kapunk-e valamit a SubLight Acceleration Motor helyett.

A tárcsa elsőre szépnek tűnik. Az 5-ös előre piros? Egye kutya, örülök, hogy van. A 3-as kanyar is? Ez a sarc a sok slot-ért. Van 3-as Tallon a talonban? Szuper! De hogy fogok stresszesen bombázni? Úgy látszik nem az akciót igénylő bombák lesznek főszerepben. Azért is, mert jön a Wave XI egyik stárja a Bomblet Generator (BG) és mert Captain Nym 8-as PS-éhez is ez a fajta töltet passzol. Ugyanis Móricka úgy gondolkodott, hogy jobb ha a már ledobott bomba mellől nem röpködnek el a páciensek.

Menjünk ezen az úton. A Bombardier sokat segíthet a "célzásban" és Genius tehetné opcionálissá és ezáltal kiszámíthatatlanná a bombaszórást. De miért csak feltételesen? Mert ehhez fel kellene tennem a Havoc nevesítést, ami viszont elveszi a legénység fejlesztést. Szóval Bombardier vagy Genius + [Nym képessége vagy boost]. És máris túlmentem a rebel bombázás csillagán Sabine-on. Most akkor mi van? 

A PS8 elég magas ahhoz, hogy a többség Nym előtt lép. Mivel az ellen tudja, hogy nem maradhat a seggünk mögött, nem oda fognak érkezni. A BG-t érdemesebb lenne a mozgás után kidobni. Akkor viszont Genius lesz a nyerő. Viszont nagyon precízen kellene kiszámolnom, hogy hova érkeznek a rivális hajók, hogy melléjük mozogjak és megáldjam őket. Nem könnyű szakma.
Aztán ha a bomba lent van, már csak azt kellene elkerülni, hogy ránk robbanjon. Nym képessége nem jó, mert nem csak minket nem bánt, hanem a célközönséget sem. A következő körben már pukkanhat, mert lelépünk, de a többiek is. Szóval kell az a boost. Ez egyszer +4 pont és lemondhatunk a 3-as kanyar sablont használó manőverek utáni azonnali bombázásról.
És ha már ott vagyok a közelében az acsarkodó hordának, kellene egy turret is. Valamint, hogy biztosítsam az utolsónak lépést, a VI hasznos fejlesztés. De a Push the limit is jó megoldás, hogy a boost után egy fókuszt kaphassunk.

Lássuk a végeredményt:

Captain Nym (Rebel) + Veteran Instincts + Autoblaster Turret + Bomblet Generator + Fire-Control System + "Genius" + Engine Upgrade + Havoc = 42 pont

anim.gif

Vajon nem BG-s bombázásra a K-Wing továbbra is jobb? Tegyünk egy összehasonlítást:

Captain Nym (Rebel) + Dorsal Turret + Extra Munitions + Sabine Wren + Bomblet Generator + Cluster Mines = 44 pont

VS

Miranda Doni + Extra Munitions + Thermal Detonators + Cluster Mines + Sabine Wren + Advanced SLAM = 42 pont

A Dorsal a K-wing elsődleges fegyverét szimulálja.
2 pont, a SLAM és Miranda képessége a K-wing mellett. A BG, a +1 pajzs és a 3-as elsődleges fegyver Nym mellett. Bár én TLT raknék mindkettőre és akkor a pontelőny máris Nym oldalán. A K-hoz húznék még egy strigulát, mégpedig azért, mert van választék pilótából. (De akkor vissza Miri képesség előny.)
Lehet mérlegelni.

Új info! (idő hiányában sokáig tart egy ilyen átgondoló cikk)

Érkezik egy új Salvaged Astromech R4-E1 néven (amiből csak az R4 a biztos), amivel stresszes állapotban is tudunk bombázni.
Az az érdekes, hogy a gondolatsor elején pont ez a képesség hiányzott. A szép az benne, hogy a BG így kiesik a pikszisből (a Havoc miatt csak 2 bomba slot-unk van, ha BG-t rakunk nem tudjuk kihasználni a robot előnyét).
A fenti Miranda hasonlatot kellene újra kell fogalmazni, hisz egy "klasszikus" bombázót kapunk (értsd: nem BG), de Sabine nélkül nem hasonlítgatnék.

Ezt fogom kipróbálni:

Captain Nym (Rebel) + Wired + Synced Turret + Extra Munitions + Cluster Mines + Conner Net + Enhanced Scopes + R4-E1 + Havoc = 47 pont

Az akciós bombát jó lenne már elsőként mozogva ledobni, ezért az Enhanced Scopes. Ha nincs FCS, akkor a Synced Turret -tel elsődleges tűzívben lesz újradobás. A stresszkezelésre pedig ott a Wired.

Attack! Attack!

Megpróbálom felépíteni a hagyományos tűzerőre alapozva.

Captain Nym (Rebel) + Expose + Twin Laser Turret + Fire-Control System + R4-B11 + Experimental Interface + Havoc = 48 pont

Ha van rá lehetőségünk 4-5 kockás támadást is végrehajthatok rettentő drágáért. Sőt még egy TL segített védekezést is felszereltem.

A slankított változat:

Captain Nym (Rebel) + Expertise + Twin Laser Turret + Fire-Control System + Havoc = 42 pont

Nézzünk hasonlóan élettől duzzadó bajtársakat.
A nagytalpasok között kutakodni egy kicsit izzadtságszagú (max kb 50 pontból):

VCX-100
Lothal Rebel + Fire-Control System + Twin Laser Turret + Finn + Rey = 50 pont

U-wing
Cassian Andor + Expertise + Fire-Control System + Finn + Engine Upgrade + Pivot Wing = 42 pont

Az alternatívaként felhozott példák ellen azért elmondanám, hogy a Scurrg kistalpas és trükkös visszafordítója is van. Lényeges szempontok.
Mellettük, hogy még nincsenek kimaxolva a fejlesztések, és megint ellenük, hogy drágák is, ha további kártyákat aggatunk rájuk.

De akad a "kicsik" között is:

ARC-170
Norra Wexley + Predator + Rey + Alliance Overhaul = 34 pont

Az Scurrg és az ARC tárcsája egész hasonló.

B-wing
Keyan Farlander + Veteran Instincts + Fire-Control System + Heavy Laser Cannon + Hera Syndulla + B-Wing/E2 = 42 pont

Azért azt megjegyezném, hogy a B és U-wing-et ritkán látjuk az asztalon. Versenyeken pláne. Erre alapozva erős véleményem, hogy ilyen felépítménnyel a Scurrg sem fog sokat repülni. Persze a TLT sokat dob a hatékonyságon, ha nem sikerült tűzívbe fordítani a hajót. De ha már TLT, olcsóbb hordozót bőven találunk (HWK, K, Y).
Ki fogom próbálni, aztán megírom az eredményt.

Rocket science

Már csak egy rakétás változatot állítanék a sorba.

Captain Nym (Rebel) + Expertise + Autoblaster Turret + Extra Munitions + Concussion Missiles + Fire-Control System + R4-B11 + Guidance Chips + Havoc = 47 pont

Ilyen hajó akad bőven a rebel repertoárban.:

Y-wing
Horton Salm + Twin Laser Turret + Extra Munitions + Plasma Torpedoes + R2-D6 + Expertise + Guidance Chips = 41 pont

B-wing
Nera Dantels + Expertise + Fire-Control System + Extra Munitions + Plasma Torpedoes + Guidance Chips = 37 pont

K-Wing
Warden Squadron Pilot + Twin Laser Turret + Extra Munitions + Plasma Torpedoes + Concussion Missiles + Rey = 40 pont

A bombázónk versenyképesebb, ha gazdaságos változatot építek.

Captain Nym (Rebel) + Wired + Extra Munitions + Concussion Missiles + Fire-Control System + Guidance Chips + Havoc = 39 pont

A K és Y-ra azért került TLT, hogy a  rakéták/torpedók kilövése után is használható maradjon.

Konklúzió

Az jól látszik, hogy egy multifunkciós hajóval van dolgunk, de mégis úgy látom, egy feladatra van kihegyezve, a Bomblet Generator cipelésére. Van hozzá egy erős elsődleges fegyver és egy nagyon értékes turret slot.
Miranda lesz a legnagyobb vetélytársa. Az idő megválaszolja, hogy a SLAM mennyivel erősebb az R4-E1-nél.

A teszt felépítmények csapattal:

BG (+Auzituck Gunship+HWK) - 42 pont

  • Captain Nym (Rebel)
  • Veteran Instincts
  • Autoblaster Turret
  • Bomblet Generator
  • Fire-Control System
  • "Genius"
  • Engine Upgrade
  • Havoc

NonBG (+Auzituck Gunship+A) - 46 pont

  • Captain Nym (Rebel)
  • Wired
  • Synced Turret
  • Extra Munitions
  • Cluster Mines
  • Thermal Detonators
  • Enhanced Scopes
  • R4-E1
  • Havoc

Attack (+Dash) - 45 pont 

  • Captain Nym (Rebel)
  • Expertise
  • Twin Laser Turret
  • Fire-Control System
  • R4-B11
  • Havoc
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itsatrap.blog.hu/api/trackback/id/tr1812632727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása