It's a trap

X-wing ütközet napló & egyéb értekezések amatőr szemmel

Az első magyar csapatverseny

2019. június 24. 23:39 - Godgre Mos

hxtc_ships.jpg

Az utóbbi 3 hónap annyira munkásra sikerült, hogy nem született cikk. Sem okoskodás, sem hajónapló a győri versenyről. Erre is több mint egy hetet kellett várni, de azért összejött.

Tovább
Szólj hozzá!

6szemközt

2019. március 31. 14:12 - Godgre Mos

3 beszámoló a Championship Arrabona 2019/3 versenyről

nd-1.jpg

Rendhagyó módon egyszerre 3 pilóta megemlékezését közlöm a múlt hétvégi győri versenyről.

Minden játékos listája és az eredmény
https://listfortress.com/tournaments/494

Videók
https://www.youtube.com/watch?v=MxbR4S0hAA8&list=PLLLgwIhp1_vjnanNFIrS_1JxpHW6kToYG

Tovább
Szólj hozzá!

Torna meccsek

2019. március 13. 09:57 - Godgre Mos

Leszoktam róla, hogy a hétköznapi meccsekről írjak. Versenyen sem voltam a nemzeti óta, így nem született "battle report". Többféle csapatot kipróbáltam, de egyik sem közelítette meg a TrellIGz ionos fiúk nyújtotta élményt.

Okoskodás sem történt, mert úgy érzem elment mellettem a játék, nem értem mi történik és mivel nem csatlakozom a közelgő szeparatista vagy köztársasági frakcióhoz, kívülállónak érzem magam.

Úgyhogy az újra megpróbált győri tornameccsekről fogok írni. Most csak röviden, de később szeretnék bővebben. Az még szebb lenne, ha videó is születne, de ez nyár előtt biztosan nem, mert nem lesz a feldolgozásra időm.

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: ütközet

Pontosan

2019. január 28. 09:14 - Godgre Mos

ahogy én csinálnám a pont változtatást

Ha rajtam állna durván széthúznám az Ini pontkülönbséget (Jelenleg ez 1-2 pont). Valamint komolyabban felmérném egy pilótaképesség értékét oly módon, hogy feltenném a kérdést, mennyit adnék a képességért, ha kártyán kellene megvenni.

Az alap pilóták pontbeállításánál figyelembe kellene venni: tűzerő, védekezés, tárcsa, kötelező fejlesztések, durábilitás, repozíciós képesség. Ez már egy kicsit tovább mutat. Ezzel majd akkor foglalkozom, ha az FFG felkér, hogy pontozzam újra az összes kártyát. :)

Következzen számokban is kifejezve. Bírna még finomhangolást, de lényeg már látszik belőle. Abból indultam ki, hogy az alap pont nincs elcseszve.

 • Ini1 - alap pont
 • Ini2 = Init1 + 5%
 • Ini3 = Init2 + 8%
 • Ini4 = Init3 + 10%
 • Ini5 = Init4 + 13%
 • Ini6 = Init5 + 8%

Megnéztem két hajónál, hogy mutat pontokban.

pontozas_2019-01_pelda.png

Nem valószínű, hogy ehhez hasonló pontváltoztatást meglépnek. Valószínűleg csak tapaszokat tesznek a vérző sebekre (Punisher, Bomber, scum Han Solo crew, stb.) Ezt a félelmemet alapozza, hogy a nemrég megjelent resistance/first order pilótáknál is hasonlóan rossz az ini gap.

Valószínűleg a hyperspace formátum kiegyensúlyozására fognak törekedni, az extended továbbra is problémás marad.

Egy kicsit gondolkodjunk el milyen listát építenénk, ha ilyen drasztikus pontváltozás következne be.

 • Boba Fett (97) / Marauder (5) / Han Solo (7) = 109
 • Fenn Rau (74) / Fearless (3) / Proton torpedo (12) = 89

Ez így 198 pontos csapat, aminél le lehetne mondani a torpedóról, ha szükségét érezzük az ini gap-nak.

 • Skull (54) / Elusive (3) = 57
 • Skull (54) / Elusive (3) = 57
 • Krassis Trelix (77) / Concussion Missiles (6) / Trick shot (2) = 85

Ez pedig 199. 

Még ezzel a pontemeléssel sem lett sokkal félelmetesebb a Boba/Fenn páros, csak a támogató hajót kell nélkülözniük.

A fentieknek semmi értelme, de jó volt egy kicsit túrázni a témán.

Szólj hozzá!
Címkék: okoskodás

Erő vagy alázat?

2019. január 14. 14:58 - Godgre Mos

mit vigyek a nemzetire?

trollon-800.jpg

Komoly dilemmában vagyok a nemzetire készülve: az eleddig legtöbbet repült csapattal vagy újévi fogadalmamhoz híven valamilyen meta közelivel induljak. A döntésben segített az az info, hogy 50 környező országbeli sikerre éhező, heti 20 meccset ugyanazzal a rajjal lenyomó top pilóták fogják kiegészíteni a kexen nevelkedett magyar ászokat. (Na jó, a 20-as részt csak a fantáziám festette oda.)

Ha újba kezdek, az valami torpedó alapú lenne, annak hatékonysága miatt. Ha nem így teszek, úgy érzem, fejben feladtam a versenyt, mert kedvenc párosomat nagyon kevésnek érzem a jelenlegi birodalom uralta mezőnyben. Mindazonáltal nem csak a jó szereplésért, hanem a játékélmény és a közösség miatt töltöm a hétvégét a családomtól távol.

Segíthet a döntésben, ha összeszedem a gondolataimat a lehetséges opciókról. A hangar bay-ről sem szabad megfeledkeznem.

TrollON

 • Major Vynder / Outmaneuver / Fire-Control System / Proton Torpedoes / Advanced SLAM / Os-1 Arsenal Loadout = 62
 • “Redline” / Proton Torpedoes = 53
 • Captain Jonus / Proton Torpedoes = 45
 • Major Rhymer / Cluster Missiles = 39

Még az 1.0-ban kedvenceimmé váltak a Gunboat-ok, annak ellenére, hogy nem tudok velük repülni. Kora 2.0-ban Bencsi hozta pályára ellenem Vynder őrnagyot. Azóta, ha birodalom, akkor nehezemre esik kihagyni.
Felépítményben semmi kreatív - mint ahogy a csapat többi tagjánál sem. Talán az egyetlen izgalmas bevállalás az Outmaneuver.

Redline szinte kihagyhatatlan, mivel a best buy a birodalmi flottában. Csak a minimum proton torpedó rajta, hogy beférjen két jobbféle bombázó.

Major Rhymer-t legtöbbször Advanced Protonnal láttam, de kockázatosnak éreztem kihagyni az range 3-as erős lövéseket, ezért cluster rakétákat tettem fel, így 1-3-ban áldhatom vele az ellent. Ha sikerülne úgy lőnöm, hogy használhatom a rakéta képességét és bónuszt lövést is leadhatok, rém fontos lenne egy kockamódosító arra támadásra is. Erre a feladatra Jonus századost szerződtettem, aki 2 kocka újradobást biztosít neki - és magának is.

Így szummárum 3 proton torpedó és egy 1-3-ban lőhető cluster fenyegeti a világbékét. Nem egy agyégető csapat, ami nem azt jelenti, hogy nem lehet vele hibázni.

Bizonyára vannak ennél ütősebb birodalmi csapatok is, de ez lenne a, amivel még én is elbírok. Ádám - regionális bajnokunk - ajánlott még Sloan-t is a csapatba, amin még elgondolkodom.

TrelIG

Ennek a csapatnak gyökerei az 1.0-ba nyúlnak vissza, ahol egyik kedvenc párosom az IG + Moralo Eval volt. Hamar ráállt a kezem, hogy egy hasonló brigátot kattintgassak össze az új érában is. Lássuk a legvalószínűbb konfigot, majd később az alternatívákat.

 • IG-88B / Outmaneuver / Fire-Control System / Ion Cannon / Tractor Beam / IG-2000 = 89
 • Krassis Trelix / Trick Shot / Ion Cannon / IG-88D / Marauder / Han Solo = 87
 • L3-37 — Escape Craft / Tactical Officer = 24

Az IG-Trellix párossal játszottam a legtöbbet a 2.0-ban - gyakorlással együtt kb. 15-öt -, de konkrétan ezt ebben a formában még nem tettem asztalra. A működés lényege, hogy mindkét főhajó sikertelen támadás esetén ágyúval bónusz lövést adhat le. A Firesray-nél a módosítókról az alapképesség - speciális fegyveren egy újradobási lehetőség - és Han Solo gondoskodik. Ez utóbbira nincs szükség, ha a védekezés után marad kalkuláció, amiből 2 is lehet az IG-D segítségével.

Mivel az IG-vel sokszor fordulok meg (ez szerintem hibás játék, de türelmetlen vagyok, na) az Outmaneuver-től sokat várok. Az ágyúk a kontroll miatt fontosak, ahol ebben az összeállításban újdonság a Tractor. Egy 5-ös vagy 6-os pilótát ha fel lehetne kenni egy sziklára az Trellix-nek nagy lehetőséget adna a csapásra.

Mindezekben nagy segítséget nyújthat egy koordináló hajó. Főleg az IG-nek, hogy legyen lock-ja a fire-control system-hez vagy mielőtt megfordul, kaphasson kalkulációt.

Opciók

Trelix

Dengar: Ini3-on sokan képesek flenkelni - oldalba kapni - ebben az esetben nem kapcsol be Dengar. Az is igaz, hogy ebben az esetben Han Solo-ra sincs szükség.
Debris gambit: Trellix védelmét erősítendő, azonban a Tractor-t be kéne áldozni

IG

Seismic: a Tractor helyett. A közelbe merészkedő ászokat lehetne rendszabályozni. Jelen pillanatban erre a megoldásra hajlok.
Trajectory + Seismic: a FCS + Tractor helyett. A FCS annyira nem lenne fontos, egyrészt mert 2x lőhetünk, másrészt, ha kijön a lépés koordinálással kaphatunk lock-ot. (Miért ne lenne fontos, néha nagyot akarunk ütni és kell a módosító.)
Trajectory + Proton: itt már az Outmaneuver is ugrik. Mivel a bomba launch leginkább az első ütközéskor történik meg, a proton leginkább bombázók és tie swarm-ok ellen hatékony.
Advanced Sensors: a traktor és az outmaneuver már nem fér be, az elusive jó választás lenne helyette.

Kutya

Erős lehetőség még L3-37 helyett Gunrunner-t hozni. Bosszantó kis dög, amire én még deadman's switch-et is szeretek rakni, hisz keresi az ellen közelségét.

trelig-800.jpg

Hangar bay

Van a talonban egy harmadik csapat is, amit a második napon szeretnék kipróbálni. Ugyan egyszer repültem már Dengar-Fenn párossal, de a második repülés még mindig csak próbának számít.

Nem bírok magammal és megint olyan listát építek, ami nem hétköznapi. Majd elmorzsolok egy rózsafüzért vezeklésül.

 • Dengar / Intimidation / Proton Torpedoes / Contraband Cybernetics / Punishing One / R3 Astromech = 92
 • Fenn Rau / Outmaneuver = 74 (az Outmaneuver ütközik az IG-vel)
 • Jakku Gunrunner / Deadman’s Switch = 30

És egy kis spoiler, miért viszem Fenn-t harcba.

fang-part.png

Szólj hozzá!
Címkék: listák Nationals

A bejgli legyen veled

2019. január 04. 15:16 - Godgre Mos

Piedl Zsolti beszámolója 2018 utolsó X-wing versenyéről

csapat.jpg

Ez az első beszámolóm, de remélem nem az utolsó. Nem tartozom a hardcore x-wingesek közé, nem tudom mi a meta, mi a jelenlegi „divat”. Próbálok mindig egy kicsit egyedi csapatot összeállítani, vannak kedvenc pilótáim, akiket ha tehetem beteszem az összeállított listába.

Tovább
Szólj hozzá!

Godgre Mos: a Star Wars story

2019. január 02. 09:46 - Godgre Mos

godgre-mos_a_star_wars_story.jpg

Mikor elkezdtem írni az X-wing sztorimat, épp jubiláltam. Akkor egy éve volt, hogy egy ausztriai nyaraláson Gábor barátom megfertőzött. Bújtuk a szabálykönyvet, értelmeztünk, akkor még nem tudtam, hogy minden szónak jelentése van. Nem volt mesterünk, aki eloszlatta volna a ködöt. Ha emlékeim nem csalnak, Gábornak volt két alapcsomagja, egy TIE Advanced-je, Interceptor-a és még valami wingje. De ez bőven elég volt a kezdeti lépésekhez.

Aztán eltelt egy újabb év és még egy fél és még mindig nem jöttem elő a történettel. Ezidáig.

Figyelem! Erősen szentimentális tartalom. 

Tovább
Szólj hozzá!

Az utolsó X-wing

2018. december 14. 15:13 - Godgre Mos

ca2018-3-players.jpg

Az RSO óta eltelt időszakban rettenet keveset tudtam játszani. Összesen 4 meccsem volt teszt jelleggel. Futtattam Dengar-t háromszor és egyszer próbálkoztam Drea-val. Nem voltak rosszak, de még nem éreztem rájuk.
Számomra az év utolsó versenye és lehet, hogy az utolsó x-wingezése is. Sajnos nem csak én, a győri közösség is nagyon elfoglalt. Páran azzal a nyavajás Keyforge-dzsal.

Tovább
Szólj hozzá!

Ne, ne, csak a Monopolyt ne, gumicukorból van!

2018. november 27. 20:49 - Godgre Mos

games.jpg

A közelgő a Karácsony az apropója, hogy összeszedjem a játékboltok/hipermarketek társas részlegén zavartan téblábolóknak ezt a kis útmutatót. Szerény tapasztalataim birtokában nem lesz túl hosszú a lista, de így talán nem okoz döntési paralízist.

A Győr környéki ismerőseimnek bátran ajánlhatom a SASésKOS társasjátékos szakboltot a Szent István úton, ahol értő eladók segítenek a választásban. És persze van is miből.

Az ajánlott játékok mindegyike elérhető magyarul. Ha kérdésetek támadna bőven találtok forrást a neten, de bátran kereshettek engem is.

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: off topic